De herfst komt eraan!

De herfst komt eraan!

24 augustus 2020 Uit Door Redactie

De natuur snakt naar regen. Het is een uur of tien, maar de warmte is nog nauwelijks uit de lucht. Een egel scharrelt door de schemering. Ik zit op het balkon en sla gade of het beest zijn weg vindt naar het schoteltje water dat ik heb neergezet, maar tot dusver beweegt hij zich door de tuin via schijnbaar willekeurige patronen. Zelf slobber ik gulzig aan mijn ijsje. Voor je het weet smelt het en voel je het roomijs op je benen kletsen. Zodra het ijsje is geconsumeerd, maak ik me op voor weer een nacht zweten in bed. De ventilator breng ik reeds in stelling op mijn nachtkastje als plots… pling pling plong. Het zal toch niet? Pling pling plong. Is het dan eindelijk zover? Ik stap het balkon op. Het is zover! Heerlijke druppels regen kletteren in mijn gelaat. Ik spreid mijn armen en slaak een oerkreet. Een duif vliegt verschrikt op uit te boom. Nieuwsgierige blikken kijken door de lamellen om te zien wie hun avondrust verstoord, maar als ze zien dat het regent komen ook zij naar buiten en beginnen op het balkon te dansen en oerkreten te slaken. De zomer is voorbij!

Herfstplezier

Zo'n vaart loopt het natuurlijk niet. De komende dagen is het nog steeds warm, maar je merkt dat de ergste hitte uit de lucht is. Bovendien kun je het ruiken. De geur van het najaar die heel af en toe de neusvleugels streelt. Het voert mijn gedachten meteen mee naar alle geneugten van de herfst. Het flaneren langs de Oudegracht, waar de werf bedekt is met bladeren in oranje, geel en donkergroen. Voor het eerst de das omknopen en met mijn fiets tegen de gure herfstwind in stoempen. De verzuring in mijn benen, maar toch doorzetten. Daarna met een blos op de wangen de woonkamer instappen en een kopje koffie drinken. En daarna misschien, doe eens gek, een bockbiertje. Ik kan niet wachten!

Een jas voor de herfst

Die herfstwind en dat stoempen tegen de gure wind, daar hoort wel een geschikte jas bij zodat je geen kou vat. Voor de mannen kan ik de herenkleding van Babista aanraden. Dikke truien in overvloed en dat geldt evenzeer voor Jassen heren. Er zijn leren jassen, stoffen jassen, lange jassen en korte jassen, regenwerende jassen en koubestendige jassen. Het is nog maar augustus, dat besef ik me terdege, maar voor je het weet dwarrelen de bladeren naar beneden. Tijd voor het mooiste seizoen van het jaar!