De voordelen van functioneel spel voor kinderen

Experts op het gebied van kinderontwikkeling beschouwen functioneel spelen als het meest eenvoudige type spel waar kleine kinderen zich mee bezighouden. Zulke experts noemen functioneel spelen vaak 'eerste spel', juist omdat het kenmerkt hoe jonge kinderen voor het eerst speelgoed gaan gebruiken om zichzelf te vermaken. Deze fase van spelen begint in de kinderschoenen en duurt meestal tot de leeftijd van 2 jaar. In dit artikel gaan we in op de voordelen van functioneel spel voor kinderen.

Doos of treinset, allebei even leuk

Voordat jouw kind fantasiewerelden en denkbeeldige vrienden begint uit te vinden, zal ze meestal van speelgoed houden omdat het precies is wat het is. Een blok is magisch, niet omdat het opnieuw kan worden bedacht als telescoop of kostbaar juweel, maar omdat het een blok is. Het kan door een gat worden geduwd, over de vloer worden gerold of herhaaldelijk van de bovenkant van een hoge stoel vallen. Dit betekent eigenlijk dat "speelgoed" voor peuters niet veel uitmaakt. Een kartonnen doos zal, zoals alle ouders hebben gezien, hen net zo bekoren als een nieuwe treinset, omdat het zoveel fascinerende eigenschappen heeft om te ontdekken.

In tegenstelling tot dramatisch spelen, houdt functioneel spelen niet in dat speelgoed of alledaagse voorwerpen op symbolische manieren worden gebruikt. In plaats daarvan zal je kleintje zich concentreren op de natuurlijke fysieke kenmerken van een object.

Het plezier van spelen

Peuterspeelgoed van goede kwaliteit zoals de Schleich boerderij moet de zintuigen van jouw kind stimuleren. Ze moeten ook veilig genoeg zijn om aan te trekken, opgezogen te worden en uit de wieg te worden gegooid. Met name speelgoed en materialen die aan jonge kinderen worden gegeven, moeten voldoen aan de veiligheidsnormen die zijn vastgesteld door de Consumer Product Safety Commission.

Een ander kenmerk van functioneel spel is dat het vaak om herhaling gaat. Peuters kunnen bijvoorbeeld doelbewust een bal keer op keer van een glijbaan laten rollen, simpelweg omdat ze graag zien dat de kleuren ronddraaien en het geluid van het stuiteren horen. Het zicht en het geluid verrukken hen.

Voordelen van functioneel spelen

Hoewel kinderen misschien blij zijn met de zintuiglijke geneugten van poppen of lege wc-papierbuizen, krijgen ze veel meer dan zintuiglijke stimulatie uit speeltijd. De eenvoudige repetitieve activiteiten die veel voorkomen tijdens functioneel spelen, bouwen in feite pre-alfabetisme, motorische en denkvaardigheden op. Met auto's op kleur zetten bevorder je vaardigheden zoals het identificeren en classificeren van objecten. En in elkaar grijpende blokken aan elkaar klikken zonder iets speciaals te maken bouwt hand-oogcoördinatie op. Functioneel spelen kunnen kinderen ook uiterst goed met Schleich speelgoed, een absolute aanrader.