Een skateboard voor beginners: wat moet je weten?

Een skateboard voor beginners: wat moet je weten?

19 februari 2021 0 Door Redactie

Wil je graag je skills verbeteren op een skateboard? Dan kan het vooral de eerste keer erg lastig zijn om te bepalen welk skateboard er goed bij je past. Het maken van die keus kan vooral in het begin best lastig zijn. Om het jou als beginner allemaal wat makkelijker te maken hebben we in deze blog een aantal handige tips verwerkt die je kunt gebruiken om jouw ideale skateboard aan te schaffen. Ook de juiste setup vinden is daarbij van groot belang. 

Als je namelijk begint met de juiste setup dan zul je veel meer plezier ervaren tijdens het oefenen. Benieuwd naar wat je moet weten over een skateboard? Lees dan hieronder verder.  

Terug naar de basis 

Net dat als geldt met het fietsen van zijwieltjes en de upgrade naar een echte kinderfiets zo gaat het ook met een skateboard. Ieder begin is lastig, maar oefenen baart kunst. De onderdelen afzonderlijk van een skateboard lijken op het eerste gezicht nauwelijks van elkaar te verschillen. Echter zijn er wel een aantal dingen om rekening mee te houden. Er zijn namelijk allerlei verschillende soorten skateboard die ieder zijn ontworpen voor verschillende terreinen. Welk skateboard dus geschikt is voor jou hangt er dus ook vanaf waar je precies wilt gaan skaten. In principe hebben alle skateboards dezelfde structuur. Alleen de shape kan wel eens afwijken. Het skateboarddeck is daarom bijzonder belangrijk.

Verschillende soorten skateboard 

De ‘’klassieke’’ skateboards zijn echt gemaakt voor tricks in een skatepark, een halfpipe, in een bowl of om te gebruiken bij een obstakel op straat. De meest voorkomende shape daarin is de Popsicle Shape. Echter zijn er ook andere varianten. In tegenstelling tot Popsicle decks hebben shaped decks geen uniforme vorm. Deze skateboards worden gekenmerkt door de speciale vormen van de neus en staart. Die kan hoekig, puntig of anders gevormd zijn. Met dit skateboard kun je vooral veel tricks leren. Echter is voor de echte beginnen de Popsicle Shape aan te raden. 

Voor kinderen zijn er speciale skateboards die iets kleiner of korter zijn. Zo zijn er ook de Cruiser skateboards. Deze kunnen verschillen in lengte, breedte en vorm ten opzichte van een normale skateboard. De zachte wielen en de cruise ervaring maakt dit type skateboard speciaal. Zeer geschikt om te gebruiken in een stad. Dan is er ook nog een longboard. Deze hebben een bijzonder lange en anders gevormde decks. Ook beschikt dit type skateboard over grotere wielen en andere trucks. Dit type skateboard is niet geschikt voor tricks, zoals ollies en kickflips. Wel om er lange afstanden mee te rijden. 

De juiste maat

Als je een skateboard wilt gaan kopen is de juiste maat natuurlijk ook van groot belang. Bij de grootte van een skateboard wordt vaak de breedte bedoeld. Echter kan de lengte ook een rol spelen, maar de deck breedte is in het begin het belangrijkste. Je schoenmaat en lengte zijn goede richtlijnen om de juiste maat skateboard te bepalen. Vaak bieden leveranciers of winkels een tabel aan met een schoenmaat en lengtemaat. Aan de hand daarvan kun je dan kijken welke maat geschikt is voor jou. Echter wordt dit wel vaak aangegeven met inches. Eén inch komt ongeveer overeen met 2,54 centimeter.