Goede gewoonten voor een beginnende professional

Goede gewoonten voor een beginnende professional

20 juli 2020 Uit Door Redactie

Wanneer je eenmaal klaar bent met studeren dan is de volgende stap om de professionele wereld te betreden. Voor voormalig studenten kan de toetreding op de arbeidsmarkt best wat uitdagingen met zich meebrengen. Je studentenleven is nu voorbij en je zult in een overgangsperiode terecht komen waar je op zoek gaat naar een baan. Zowel voor het sollicitatieproces als de baan zelf is het belangrijk om jezelf op de goede manier te profileren.  In dit artikel bespreken we de beste gewoonten voor de beginnende professional.

Op tijd komen

Natuurlijk is het over het algemeen ook zo dat op tijd komen een belangrijke eigenschap is, ook tijdens je studententijd. Maar toch zul je niet de eerste student zijn geweest die tien minuten na aanvang van het hoorcollege nog snel naar binnen schiet en achter in de zaal gaat zitten. Wanneer je aan je professionele carrière begint is op tijd op werk zijn een gewoonte die weinig moeite kost maar wel heel positieve resultaten kan hebben. Als je standaard elke dag een kwartiertje eerder bent en al aan het werk gaat dan zal dit al snel opvallen en voor complimenten zorgen. Veel beginnende professionals zijn bang dat ze nog veel te leren hebben en dus achterlopen op hun collega’s maar wanneer je goede werkgewoonten zoals op tijd komen implementeert zul je toch al snel zeer gewaardeerd worden binnen het bedrijf.

Netjes gekleed

De tijd dat je naar alle kantoren moet in een pak met stropdas is voorbij. Steeds meer bedrijven kiezen tegenwoordig voor een meer casual stijl. Desondanks betekent dit natuurlijk niet dat je in je joggingbroek naar je werk of sollicitatie kunt gaan. Zeker tijdens de sollicitatie periode waar je nog niet zeker weet wat de dresscode van het bedrijf is, is het verstandig om gewoon netjes in pak of tenminste een goed overhemd en nette broek naar de sollicitatie te gaan. Denk bijvoorbeeld aan Eterna overhemden. Deze nette overhemden zijn goed betaalbaar en ideaal voor professionele situaties.

Weet dat je niet alles weet

Wanneer je begint op de arbeidsmarkt is het logisch dat je nog niet alles weet over je vakgebied en werkzaamheden. In plaats van alles zelf proberen uit te vogelen is het belangrijk om bij medewerkers en je manager om hulp te vragen en nieuwe vaardigheden te leren. Door om constructieve feedback te vragen zul je je alleen beter profileren binnen het bedrijf. Tegelijkertijd is het natuurlijk wel belangrijk om soms zelf problemen op te lossen. Probeer een balans te vinden.