Alles wat u wilt weten voordat u een hoortoestel koopt!

Alles wat u wilt weten voordat u een hoortoestel koopt!

28 juli 2020 Uit Door Redactie

Op latere leeftijd kan het zijn dat u gehoor afneemt. U hoort minder of kan zelfs aan een of twee kanten uw gehoor helemaal verliezen. Op dit moment kan een hoortoestel uitkomst bieden. Een hoortoestel is een klein apparaatje dat het geluid versterkt waardoor u weer beter kunt horen. Maar waar moet u allemaal op letten bij de aanschaf van een hoortoestel? Dat leest u in dit blog.

Wat kan een gehoorapparaat voor u betekenen?

Een gehoorapparaat, zoals een hoortoestel ook wel wordt genoemd, is dus een klein apparaatje dat geluiden voor u zal versterken. Dit apparaatje wordt in of achter uw oor geplaatst en vangt de geluiden van uw omgeving op. Deze geluiden worden versterkt of zelfs op een andere toonhoogte naar uw gehoorgang doorgestuurd. Op deze manier hoort u weer alles wat om u heen gebeurt.

Waar kunt u een hoortoestel kopen?

Een hoortoestel kopen doet u bij een audicien, hier wordt het toestel namelijk aangemeten. Ieder gehoorverlies is anders en daardoor zal een standaard hoortoestel niet voldoen aan uw wensen en behoeften. Door een gehoorapparaat aan te meten lukt dit wel. Er wordt precies in kaart gebracht hoe het staat met uw gehoorverlies en hoe uw oor gevormd is. Aan de hand daarvan kan er bepaald worden welk toestel het beste bij u past en afgesteld moet worden.

Welke soorten toestellen bestaan er?

Gehoorapparaten kunnen worden verdeeld in twee soorten groepen. Er zijn toestellen die achter het oor worden geplaatst maar ook toestellen die in het oor worden geplaatst. De toestellen die achter het oor worden geplaatst zijn de hoortoestellen die we over het algemeen kennen. Dit toestel kan de geluiden het beste oppikken maar is ook het meeste zichtbaar. Het hoortoestel dat in uw oor wordt geplaatst heeft een mindere reikwijdte wat betreft het geluid en zal dus niet alle geluiden rondom u kunnen opvangen. Toch hoeft dit niet direct een nadeel te zijn. Bij sommige mensen is het gehoorverlies zo dusdanig weinig dat dit ook niet nodig is en dit toestel die zeer geschikt voor u is. Daarnaast is het hoortoestel in uw oor ook minder zichtbaar en biedt dus meer discretie.

Wat als een het gehoorapparaatje niet naar wens is?

Zeker in het begin kan een hoortoestel wat ongemak bieden. U moet er natuurlijk aan wennen dat er opeens iets continu een zachte druk achter of in uw oor geeft. Daarnaast kan het ook zijn dat het geluid wat overweldigend is of dat u nog een beetje uw weg moet vinden met de volumeknop. Dit zijn veel voorkomende ongemakken en zullen na enkele dag tot weken volledig moeten verdwijnen. Ondervindt u na deze periode nog steeds ongemak van uw hoortoestel of zorgt het toestel in de eerste dagen voor serieuze problemen? Dan kunt het beste zo snel mogelijk contact opnemen met uw audicien zodat er aanpassingen kunnen worden gedaan. U weer zo goed mogelijk laten horen zonder ongemakken staat ten alle tijden voorop.