Meer bewust van de keuzes die ik maak

Meer bewust van de keuzes die ik maak

31 augustus 2020 Uit Door Redactie

De afgelopen maanden is voor velen onder ons een spannende en een vreemde periode geweest. Daarmee doel ik vooral op de pandemie en op de maatregelen die getroffen zijn om de verspreiding van het virus te voorkomen. Daarnaast hebben we ook nog steeds te maken met maatschappelijke discussies en met een veranderend klimaat. Het zijn belangrijke vraagstukken waar we naar mijn mening meer stil bij zouden moeten staan. Een ieder zou daar meer mee bezig moeten zijn, want zulke vraagstukken hebben veel invloed op ons leven. Tijdens de lockdown heb ik mij bijvoorbeeld meer verdiept in de vraagstukken wat betreft het klimaat en het milieu. Ik heb veel informatie opgedaan en ik vind dat ik nu beter in staat ben om een mening te vormen. Daarnaast ben ik mij veel meer bewust geworden van alle mogelijke negatieve gevolgen en de mate van invloed die wij als burger daarop kunnen hebben. Daarom vind ik het belangrijk dat we meer stil staan bij alle dagelijkse keuzes die wij maken. Je hoeft geen drastische veranderingen door te voeren in je levensstijl, maar een aantal kleine aanpassingen kunnen al een grote impact hebben. Vooral als wij dat met zijn allen zouden doen, dan zullen de positieve effecten alsmaar groter worden.

Vaker mijn afval gaan scheiden

In mijn gemeente is het nog niet verplicht om je afval te scheiden, maar in de afgelopen weken ben ik dat vanuit mijzelf steeds meer gaan doen. Aan het begin moest ik daar nog wel even aan wennen, maar nu ik eenmaal bezig ben gaat het eigenlijk vanzelf. Daarnaast zet ik steeds meer apparaten die op stroom werken in een nachtmodus wanneer ik ze niet gebruik. Daar bespaar ik een hoop energie mee en dat merk ik ook wel in mijn maandelijkse energierekeningen. Verder gebruik ik de afgelopen weken ook minder water. Ik sta korter te douchen en probeer minder water te verspillen tijdens bijvoorbeeld de afwas.

Vaker de auto laten staan

Waar ik voorheen nog iedere dag zonder na te denken de auto pakte, ongeacht hoe groot de afstand was, pak ik nu steeds vaker de fiets. Aan het begin pakte ik vooral de fiets voor de kleinere afstanden, maar nu ik eenmaal de smaak te pakken heb, pak ik ook de fiets voor wat grotere afstanden. Het was een tijdje geleden dat ik zoveel ben gaan fietsen. In Nederland is het eigenlijk vanzelfsprekend dat je over een fiets beschikt. Mocht je naast je auto nog geen beschikking hebben over een fiets, ga dan even op zoek naar goedkoop fiets kopen, want er is een enorm groot aanbod van mooie fietsen voor een betaalbare prijs.