Neem toch een waterschaal in de tuin!

Neem toch een waterschaal in de tuin!

16 januari 2021 0 Door Redactie

Wordt er soms naar de tuin gekeken en gedacht dat er iets mist? Het antwoord is makkelijk: een waterschaal! Er zijn verschillende redenen waarom een waterschaal in de tuin een goed idee is. Al die redenen zijn in deze blog te vinden.

Wat is een waterschaal?

Eerst nog even wat het begrip ‘waterschaal’ precies inhoudt. Eigenlijk is het heel simpel, het is een schaal met water erin. Het kan komen in vele verschillende maten, van diameters van 60 centimeter helemaal door tot diameters van 200 centimeter. Er is een formaat voor elke tuin en balkon, dus! Een waterschaal lijkt eigenlijk een beetje op een minivijver, maar dan nog een stukje beter. Waterschalen kunnen namelijk verplaatst worden, zodat het altijd op de beste plek staat en nooit in de weg. Het water zal glinsteren in het zonlicht, waardoor er een bijzondere sfeer in de tuin komt.

In een waterschaal hoeft niet alleen water te zitten. Er kunnen ook waterplanten bij gedaan worden, om nog meer het effect van een vijver na te bootsen. Daarnaast kunnen de schalen gebruikt worden als plantenbakken, dus zonder dat er zo veel water in zit. Natuurlijk kan het als laatst dienen als een decoratief stuk, zonder dat er iets in zit. Heel multifunctioneel, dus!

Plaatsing en onderhoud

Waar een waterschaal in de tuin geplaatst wordt, mag zelf gekozen worden. Het kan namelijk overal! Er hoeven geen speciale ingrepen gedaan te worden en de waterschaal kan op elke ondergrond gezet worden. Het is mogelijk om meerdere waterschalen te hebben die onder elkaar staan, om zo een waterval effect te creëren.

Waterschalen worden het meest gemaakt van staal en Cortestaal, zoals de waterschaal Adezz. Beide materialen gaan lang mee en kunnen goed tegen verschillende weersomstandigheden. Het onderhouden van een waterschaal gemaakt van staal of Cortestaal is erg makkelijk. Er hoort opgelet te worden dat de schaal niet wordt schoongemaakt met harde borstel en agressief schoonmaakmiddel. Dit zal de coating bovenop het materiaal er af halen. Een doek of zachte borstel en wat water alleen is genoeg om elke waterschaal schoon te houden.

De vogels

Iets waar een waterschaal goed voor is, is een plekje voor vogels. Door de verstedelijking wordt het voor vogels steeds moeilijker om rustig te kunnen zitten, te badderen of te drinken. Een waterschaal gevuld met water in de tuin helpt hiermee, waardoor elke tuin een stuk vogelvriendelijker gemaakt zal worden. Hang er wat vogelvoer bij en je kan er zeker van zijn dat er vogels op af zullen komen.

Om het op te sommen: een waterschaal ziet er niet alleen netjes en interessant uit in de tuin, het is ook nog eens goed voor de natuur! Dus waar wacht je op? Neem toch een waterschaal in de tuin!