Origineel speelgoed? Het is er wel!

Origineel speelgoed? Het is er wel!

13 mei 2020 Uit Door Redactie

Word je een beetje moedeloos als je de speelgoedreclames op de tv voorbij ziet komen? Word je niet blij bij het bezoeken van de standaard speelgoedwinkel, en is het lang geleden dat je iets echt origineels qua speelgoed in je handen hebt gehad? Er is meer dan genoeg origineel en bovendien duurzaam speelgoed te koop. Je moet er soms alleen even naar zoeken.

Schreeuwende kleuren of figuren

Kinderen vallen vooral voor speelgoed dat goed hun aandacht weet te trekken. Niet zo vreemd dat zij al op jonge leeftijd naar het meest opvallende soort grijpen. Alles met felle kleuren, of beter nog, met geluid, dat heeft hun aandacht. Het ziet er ook allemaal behoorlijk aantrekkelijk uit, in glanzende verpakkingen vol foto’s van blije kinderen. 


Wie als ouder echter al een tijdje meeloopt, weet dat het speelgoed dat letterlijk en figuurlijk het hardste schreeuwt, ook het snelst de aandacht van je kind kwijt is. Het is heel leuk, voor eventjes, om alle geluiden uit te proberen en er op dezelfde manier mee te spelen als zij de kinderen in de reclame of op de verpakking zagen doen. Het manco van dit soort speelgoed is echter vaak dat het maar op één manier te gebruiken valt. Het prikkelt de fantasie van een kind niet, en na een paar keer ermee gedaan te hebben wat de bedoeling is, raakt een kind erop uitgekeken. Het interessante is ervan af, een kind kan er weinig anders mee dan wat ze in de reclame al zagen. Niet zelden belandt dit soort speelgoed, dat vaak ook nog eens behoorlijk aan de prijs is, al snel ergens in een hoekje. Met gefrustreerde ouders tot gevolg: je wilde dit speelgoed zo graag, waarom doe je er nu niks meer mee?

Speelgoed waar ze iets mee kunnen

Om dit soort taferelen te voorkomen, is het goed om al vanaf jonge leeftijd op zoek te gaan naar speelgoed waar een kind écht wat mee kan. Dat niet alleen maar leuk is om te zien, maar wat ook de fantasie prikkelt en hen met verschillende vormen laat kennismaken, bijvoorbeeld. Voor veel houten speelgoed gaan deze stelregels prima op.
Is het dan de bedoeling om al dat populaire, plastic speelgoed te verbannen? Nee hoor, althans, niet als je dat niet wilt. Het is prima om je kind ook af en toe zijn of haar zin te geven, en er zit ook zeker plastic speelgoed tussen waar het wél veel plezier mee kan hebben. Zorg er echter voor dat het voor iedere leeftijd ook iets in huis heeft dat gegarandeerd wat langer meegaat, en waar het kind steeds nieuwe dingen mee kan verzinnen om te doen. Wist je dat houten speelgoed overigens ook in leuke kleurtjes te krijgen is? Grimms speelgoed staat erom bekend. Voor kinderen extra leuk, die blijven toch fan van kleurtjes, maar tegelijk ook prima voor de ontwikkeling.