Een vaderschapstest kun je thuis afnemen

Een vaderschapstest kun je thuis afnemen

31 juli 2020 Uit Door Redactie

Ieder mens is opgebouwd uit hele kleine bouwsteentjes, DNA. De helft van je DNA krijg je van je moeder mee en de andere helft van je vader. Wie je moeder is, degene die je gebaard heeft, is over het algemeen wel duidelijk. Maar over vaderschap ontstaat nog wel eens verwarring. Voor jouw gemoedsrust en die van je beoogde vader kun je dan een speciale DNA vaderschapstest laten doen. Deze test kun je thuis uitvoeren en het materiaal opsturen naar het lab. Deze vaderschapstest is niet rechtsgeldig en alleen bedoeld als gemoedsrusttest.

Hoe werkt zo'n vaderschapstest?

Een test voor je gemoedsrust is snel gedaan. Je neemt met een speciaal wattenstaafje wat wangslijm af bij jezelf en bij de man waarvan je verwacht dat hij je vader is. Deze wattenstaafjes gaan in een speciale verpakking naar een laboratorium. Hier worden de materialen met elkaar vergeleken. Er wordt gekeken naar maar liefst 20 verschillende onderdelen, loci genaamd. Dit zorgt voor een grote(re) zekerheid. Wil je nog meer zekerheid? Kies dan voor de test waarbij wordt vergeleken op 25 loci. Als je ook het DNA van de moeder opstuurt wordt de testuitslag alleen maar zekerder. Al na 4 dagen nadat het laboratorium jouw materiaal heeft ontvangen, kun je de uitslag verwachten.

Maar wat nu als ik een uitslag nodig heb?

Bijvoorbeeld om voor de rechter het vaderschap aan te tonen? Dan hebben we te maken met een andere procedure. Het is dan van belang dat de test wordt afgenomen door een onafhankelijke derde partij. Denk hierbij aan een huisarts of verpleegkundige. De procedure moet dan tot op de letter gevolgd worden. Zo moet je aantonen wie je bent, zodat later, voor de rechtbank, vaststaat dat de test is afgenomen bij de juiste personen. Na afname van het materiaal wordt de envelop verzegeld en opgestuurd. In het laboratorium is de procedure ongewijzigd. Het laboratorium is volledig geaccrediteerd om deze tests uit te voeren. 

Wat kost zo'n test?

Je hebt al gemoedsrust vanaf € 189,00. Als je kiest voor een test op 25 loci in plaats van de standaard 20 loci komt er nog een bedrag bij. Ga je voor een rechtsgeldige test, dan ben je al voor € 368,00 klaar. Kies je ervoor om ook de moeder mee te laten testen, dan heb je meer zekerheid, maar ben je ook iets duurder uit. Je kunt er bij beide testen op rekenen dat de tests precies volgens de regels worden uitgevoerd. De testuitslagen bieden nagenoeg 100% zekerheid.