Wanneer draag je een jacquet?

Wanneer draag je een jacquet?

20 juli 2020 Uit Door Redactie

We zijn in Nederland natuurlijk over het algemeen hartstikke casual. Ook op onze kantoren is het tegenwoordig normaler om meer casual gekleed te gaan. De tijd dat iedereen in pak en stropdas naar zijn werk gaat is voorbij. Maar natuurlijk is het wel leuk en komt het nog steeds voor dat we naar bijvoorbeeld bruiloften en gala’s zeer stijlvol en chique gekleed gaan. Vaak gaan we dan in smoking, maar minder vaak gedragen is het jacquet. In dit artikel bespreken we wat een jacquet is en wanneer je deze kleding draagt.

Formele kleding

Er zijn verschillende varianten van formele kledij oor mannen. En bij elke variant van formele kledij hoort ook weer specifieke etiquette. Vaak staat er bij de uitnodiging voor een formeel evenement een kledingcode. Wanneer er ‘white tie’ vermeld wordt dan zul je naar de gelegenheid gaan in een rokkostuum. De meest vaak gehoorde kledingcode is ‘black tie’. In dat geval zul je in een smoking naar arriveren. Ook bij het dragen van een jacquet hoort een etiquette.

Jacquet etiquette

Het eerste belangrijke en misschien onverwachte etiquette bij het dragen van een jacquet is dat een jacquet alleen overdag tot zonsondergang gedragen wordt. Je zult een jacquet dus nooit naar een feest of gala in de avond dragen. Wanneer een gelegenheid de hele dag duurt wordt er van je verwacht dat je na zonsondergang van gelegenheidskostuum verandert. Een jacquet is dus een zeer formeel gelegenheidskostuum. In de afgelopen jaren zijn er jacquets in populariteit afgenomen maar ze worden nog steeds gedragen bij begrafenissen en bruiloften.

 

Er zijn in principe drie elementen van een jacquet. De jas, de broek en het gilet zijn de belangrijkste onderdelen. Een jacquet wordt dan ook vaak aangeduid als een driedelig kostuum. Maar er zijn ook specifieke aspecten waar een jacquet aan moet voldoen. Zo is het bijvoorbeeld zo dat broek gestreept en grijs moet zijn zonder omslag. Boven de broek draag je een wit overhemd met dubbele manchetten, een liggende boord en een blinde knoopsluiting. Bovenop je overhemd zul je een effen grijs gilet dragen.

Bruiloft

Wanneer je graag een jacquet wilt dragen naar een bruiloft dan zul je er rekening mee moeten houden dat je na de bruiloft, bij het diner je kleding zult moeten omwisselen. Er moet namelijk na zonsondergang een andere outfit worden gedragen. Neem dan bijvoorbeeld een smoking mee die je aandoet na de zonsondergang of tussen de ceremonie en de aanvang van het diner.