Werken als boer

Werken als boer

11 augustus 2020 Uit Door Redactie

In Nederland zijn er ongeveer 30.000 boeren die onder een vast contract werken. Dan zijn er daarnaast ook nog aardig wat boeren zonder een contract of met een contract voor nul uren. In vergelijking met andere banen is het werk van boeren erg zwaar. De hoeveelheid arbeid die in 2019 is ingezet in de landbouw is te vergelijken met de inzet van ruim 156 duizend voltijdbanen. Dan heb je bij tuinbouw ook nog dat je vast zit aan bepaalde seizoenen. Veel groentes etc. groeien namelijk niet zo goed in de winter als in de zomer natuurlijk. Bijna 60 procent van de arbeidsinzet bestaat uit seizoenarbeidskrachten. Dit betekent dan ook gelijk dat je in de andere seizoenen geen of bijna geen werk te doen hebt. Voor de een zal dit lekker zijn maar er komt dan helaas ook minder geld binnen.

Een vrachtwagen

Vaak komt er bij het werken in de bouw een hoop afval vrij. Denk bijvoorbeeld aan mest of aarde wat niet meer nodig is. Dit is het lekkerst als het natuurlijk gelijk wordt opgeruimd of wordt meegenomen. Hiervoor bestaan grote vrachtwagens; de Kipper. Een kipper is een combinatie van een trekker met een laadbak. De laadbak kan dan handmatig of automatisch naar achter worden gekanteld waardoor al het puin makkelijk op een grote hoop gedumpt kan worden. Dit kost natuurlijk allemaal aardig wat geld maar tegenwoordig staan er ook veel kippers op een tweedehands website. Zo betaal je niet de volle prijs maar kan je wel gebruik maken van een kipper. Ook heb je nog een 3 zijden/ zijwaartse kipper. Dit is de wat luxere versie aangezien hij drie kanten op kan kiepen.

Een trekker

Naast een kipper heb je nog heel wat apparatuur nodig om op het land te kunnen werken want net zoals vroeger doen we tegenwoordig niet alles meer met de hand. Een trekker is natuurlijk een musthave. Het werk in een trekker kan alleen soms ook wel een beetje gevaarlijk zijn. Daarom moet je goed oppassen en weten hoe je een trekker moet besturen. Trekkers worden in combinatie met werktuigen ingezet voor verschillende werkzaamheden. Werkzaamheden in een normale moderne trekker met veiligheidscabine zijn relatief veilig, zo lang je in de cabine blijft zitten en er geen mensen in de directe omgeving zijn. Gevaarlijke werkzaamheden zijn bijvoorbeeld het aankoppelen van werktuigen, deelname aan het verkeer en werken op taluds en hellingen. Het is ook altijd goed om je aan de standaard maatregelen te houden voor veilig werken. Dit is een voorbeeld van een werktuig maar er zijn er natuurlijk nog veel meer.