Zuiniger omgaan met je stroom

Zuiniger omgaan met je stroom

20 augustus 2020 Uit Door Redactie

Het zit in onze aard om op zoek te blijven gaan naar verbeterpunten en om te kijken naar dingen waar wij op kunnen besparen. De afgelopen jaren is het besparen op energie ook een veelgebruikt onderwerp van discussie. We worden ons steeds meer bewust van ons energieverbruik en van de veranderingen van het klimaat en het milieu. Als mens hebben wij daar veel invloed op en daarom is het van groot belang dat we daar aandacht aan besteden. Om stappen in de goede richting te zetten hoeven we geen drastische veranderingen door te voeren, maar dat kan ook door kleine aanpassingen te maken. Het kan een goed idee zijn om voor jezelf het energieverbruik in kaart te brengen en om vervolgens te kijken naar dingen waar je progressie kunt boeken. Je zal meer bewust worden van je eigen energieverbruik en van alle gevolgen die daarmee te maken hebben. Wanneer wij allemaal een kleine aanpassing doen, kan dat tot grote positieve gevolgen leiden. Hieronder geef ik een paar voorbeelden van hoe jij zuiniger kunt omgaan met je stroom en met je energieverbruik.

Energiezuinige verlichting

Een klein gedeelte van de bevolking houdt zich bezig met hun energieverbruik en weinig mensen besteedt aandacht aan de verlichting van hun woning. Er wordt nog veelal gebruik gemaakt van de standaard lampen, terwijl er ook andere keuzemogelijkheden zijn. Zo kun je bijvoorbeeld een spaarlamp vervangen voor een led lamp, want led verlichting is op langer termijn een stuk zuiniger wat betreft het energieverbruik. Door minder stroom te verbruiken, draag je een steentje bij aan een beter en groener milieu. Overigens zorgt led verlichting naar mijn mening ook voor mooier licht, maar dat is wel een kwestie van smaak.

Woning voldoende isoleren

Het merendeel van de woningen in Nederland zijn al redelijk goed geïsoleerd. Toch zijn er altijd nog punten beschikbaar voor verbetering. Wanneer je woning goed geïsoleerd is, wordt er minder energie verbruikt ter opwarming van je woning. Je kunt de isolatie van je woning verbeteren door de ramen van enkel glas te vervangen voor ramen van dubbel glas. Ook zou je meer isolatiemateriaal kunnen plaatsen, zodat de warmte in een woning beter wordt vastgehouden. Je kunt dus met led verlichting en met betere isolatie een hoop energie en stroom besparen. Dat heeft niet alleen een positieve invloed op het milieu, maar dat zal ook een positieve invloed hebben op je maandelijkse energierekening.